torstai 3. joulukuuta 2015

Helppo avainnauha helmistä

Työssäni avainnauha on melkein välttämätön, koska joudun koulussa jatkuvasti availemaan ovia kulkiessani huoneesta toiseen. Hektisessä työssä aivaimet eivät pysyisi tallessa, jos ne eivät roikkuisi kaulassani. Valmiita avainnauhoja löytyy vaikka millä mitalla ja niitä monet yritykset jakavat myös ilmaiseksi logollaan. Niissä on kuitenkin se ongelma, että ne ovat yleensä rumia. Niinpä olen kokeillut tehdä monenlaisia avainnauhoja itse. Tämä helmistä tehty avainnauha on helppo ja nopea tehdä. Lisäksi se näyttää kivalta.



Tarvitset:

  • koruvaijeria tai siimaa (itse käytin siimaa. Se on omassa käytössäni kestänyt hyvin, mutta kannattaa käyttää vahvaa siimaa ja kaksinkertaisena.)
  • neulan
  • erilaisia helmiä
  • avainlenkin



Leikkkaa siimaa pitkä pätkä (noin metri).Valitse haluamasi sävyisiä helmiä ja lähde pujottelemaan niitä siimaan neulan avulla. Kannattaa olla tarkkana, etteivät helmet tipu siiman toisesta päästä. Itse asetin mukin toiseen päähän painoksi siiman päälle. Se helpotti helmien pujottelua. 

Kun työn pituus on noin 80 cm yhdistin siiman molemmat päät, jolloin nauha muodostui lenkiksi. Pujotin molemmat päät siimasta neulan läpi ja laitoin vielä muutaman helmen koristeeksi. Tämän jälkeen sidoin tiukasti siiman päät kiinni avainlenkkiin. Ennen ylimääräisen siiman leikkaamista pujotin siiman päät lähimmistä helmistä läpi uudelleen ja leikkasin vasta sitten. Näin siiman päät eivät jääneet näkyviin.


Valmis avainnauha on kaunis ja kestää normaalia käyttöä. Kuitenkin tämänkin avainnauhan saa rikki, jos se joutuu puristuksiin ja sitä vetää lujaa. Tämä asia on avainnauhoissa hyvä huomioida turvallisuussyistä. Aina avainnauhoihin tulisi lisätä jokin heikko kohta, josta tarvittaessa menee poikki. Korun kestävyyttä kannattaakin miettiä etukäteen materiaalien mukaan ja tarvittaessa suunnitella heikon kohdan tekemistä.

4 kommenttia:

  1. Vautsi! Tämä on hyvä idea! Ne valmiit ovat todellakin melko rumia, nyt voi tehdä juuri omannäköisensä nauhan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan. Ja näitä on niin helppo ja nopea tehdä, että vielä ehtii tehdä vaikka joululahjaksi! :)

      Poista
  2. Hieno on ja kaunis tuo helminauha! Anteeksi jo etukäteen kun kommentoin näin, mutta noissa avainnauhoissa pitäisi aina olla se "heikko lenkki" jossain kohtaa. Monissa valmiissa se on juurikin se niskassa oleva lukko, joka aukeaa helposti silloin jos nauha jää johonkin kiinni. Jos tosiaan tulee semmoinen tilanne, että nauha jää johonkin kiinni eikä se katkeakaan mistään kohtaa niin vaarana on nauhaan kuristuminen. Tuohon ihanaan helminauhaan kannattaisi siis lisätä niskaan semmoinen lukko jostain niistä valmiista ja rumista nauhoista. Toki se teettää lisätyötä, mutta on turvallisempi eikä se sieltä niskasta kenelläkään näy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi! Tähän voi tosiaan lisätä semmoisen lukon :)

      Itsellä on muuten kerran juuri tällaisen avainnauhan kanssa ollut sellainen tilanne, että jäi painavan laatikon alle toinen pää. Ei kyllä silloin ollut kaulassa, vaan avaimet olivat kädessä. Napsahti poikki, kun rieuhtaisin avaimia ja toinen pää oli jumissa. Mutta tietenkin tehdessä jokaisen kannattaa asiaa miettiä ja vaikka testata.

      Poista