sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Muotokuvan piirtelyä

Piirrän ja maalaan paljon. Suurimmaksi osaksi teen työni lyijykynällä, mutta sain joululahjaksi 132 Prismacolorin värikynää, joten nyt olen sitten harjoitellut myös värikynillä piirtämistä. Kävin myös värikyniä varten ostamassa värillistä Cansonin paperia, koska värikynien kanssa nämä paperit toimivat hyvin. Nousee vaaleat sävyt kivasti esiin. Halusin tietenkin heti kokeilla uusia kyniä ja paperia, joten päätin piirtää kummitytöstäni muotokuvan. Olen paljon piirtänyt muotokuvia ja etenkin ilmeiden kuvaaminen on mielenkiintoista puuhaa. Käytin mallina kännykällä ottamaani kuvaa ja piirsinkin siitä katsoen mallia. Jos ei paljoa ole piirtänyt, malli kannattaa olla paperillisena versiona, jolloin se näkyy vieressä koko ajan.

Olen huono ottamaan vaihekuvia töistäni, mutta tätä tehdessä yritin välillä malttaa pysähtyä kuvaamaan. Otin kuvat nopeasti kännykällä, joten pahoittelen kuvien laatua.

Tämä on siis minun tapani piirtää muotokuvia. Tapoja on yhtä monta kuin piirtäjiäkin. Eikä kannata välittää vaikkei olisi kunnon kyniä tai hienoa paperia. Minäkin olen pärjännyt monta vuotta ihan tavallisilla puuväreillä. Toki heti kun enemmän lähtee piirtämään, niin kannattaa panostaa myös välineisiin. Kuten minä tässä vaiheessa värikynieni kanssa....

Aloitan aina hahmoittelemalla koko kuvan paperille. Näin välttyy ikävältä perusmokalta, että huomaa jossain vaiheessa kuvan olevan paperille liian suuri tai liian pieni. Koska käytössäni oli värillinen paperi, tein hahmotelman valkoisella kynällä. Se ei kuvatessa näkynyt lainkaan, joten vahvistin rajoja lyijärillä. Tässä vaiheessa kuva näyttää hyvin hassulta, mutta olen jo hahmotellut kohdan silmille, suulle, nenälle ja koko muotokuvalle. Jos ei ole paljoa piirtänyt aiemmin, kannattaa kiinnittää huomiota ihmisen mittasuhteisiin. Helposti silmät piirtää liian suurina ja yleensä myös liian korkealle, jolloin otsa jää lyhyeksi. Silmien paikka on noin puolessa välissä kasvoja.

Seuraavaksi lisäsin työhön kaikki valokohdat, jotka auttavat muotojen hahmottamista. Lisäksi vaaleista väreistä kannattaa aloittaa työn tekeminen, koska vaaleaa on vaikea lisätä tummien kohtien päälle, mutta vaaleaa saa aina peittoon tummilla kynillä...
Kun olin lisännyt valokohdat, lähdin värittämään kasvoja tarkemmin. Jostain syystä aloitan kasvojen piirtämisen aina silmistä. Johtuu ehkä siitä, että silmät tuovat heti eloa työhön. Tässä vaiheessa työ alkaa myös saamaan näköä. Tosin mieheni mukaan näytti tässä vaiheessa vanhalta mummolta, Ei siis vielä tunnistanut aihetta :D

Tämän jälkeen etenin värittämisessä silmien ympäriltä nenään ja suuhun. Käytin todella vaaleita värejä ja niitä suhteellisen voimakkaasti. Hahmoittelin myös vaatteet ja hiusten muodon. Piirtäessä kannattaa tarkkaa katsoa mallia ja värejä voi jopa hieman korostaa alkuperäisestä kuvasta poiketen. Esimerkiksi valkoista väriä käytin rohkeasti hiuksissa, vaikka ne ovatkin oikeasti vaaleanruskeat. Valkoinen väri kuitenkin tuo hiuksiin eloa ja korostaa valokohtia.

Nyt olin saanut koko työn väritettyä ja hahmoteltua. Tässä vaiheessa oli vielä helppo korjata pieniä virheitä tai ilmeen piirteitä. Olin kuitenkin tyytyväinen työhöni, joten enää jäljellä oli varjojen voimistaminen ja kontrastin lisääminen. Käytin kasvojen varjokohdissa harmaata, punaista ja ruskeaa. Voimakkailla väreillä sai kivasti nosteattua piirteitä vielä esiin.

 
Lopussa vielä tein muutaman yksityiskohdan ja työ oli valmis! Piirtämiseen meni aikaa noin kaksi tuntia, joka on minun piirustukselle suhteellisen nopea aika. Otin lopuksi vielä kunnon kameralla yksityiskohtaisemman kuvan työstä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti