sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Muovipussien ompelua



Sain joululahjaksi ihka ensimmäisen ompelukoneeni. Olenkin nyt kokeillut pieniä ompelutöitä ja innostuin etenkin pussukoiden ompelusta. Eilen kävin kangaskaupassa ostamassa hieman tarvikkeita ja kyselin kristallimuovia (ajattelin hyödyntää joulun karkkipaperit pussukoiden teossa). Sain kristallimuovia ja myyjältä myös kivan vinkin; hänen tyttärensä oli ommellut kauppakassin sulatetuista muovipusseista. Kotiin päästyäni karkkipaperit saivat odottaa, koska kaivoin esiin muovipussit.


Sulattaminen tapahtuu silitysraudan avulla. Ennen sulattamista avasin muovipussit ja leikkasin niistä sopivan kokoisia paloja. Mitä tukevamman "kankaan" muoveista haluaa, sitä enemmän muovipusseja täytyy sulattaa päällekkäin. Koska minulla ei ollut montaa nättiä pussia. Käytin tavallisia muovipusseja kerroksissa. Vain päälle jätin nätin pussin. Minusta palojen sopiva paksuus oli 3-4 pussia. Todellinen paksuus selviää vasta silittämisen jälkeen, kun muovi on kokonaan kovettunut.



Kannattaa huolehtia tuuletuksesta silityksen aikana, koska muoveista saattaa lähteä hajuja sulaessaan. Itse en kummallisia hajuja huomannut, mutta pidin varmuuden vuoksi viereistä ulko-ovea raollaan.



Asetin palat päällekkäin ja silitin kahden leivinpaperin välissä. Näin muovi ei sula kiinni rautaan eikä levyyn. Silitysraudan lämpö kannattaa pitää pienenä. Itsellä oli vähän alle kaksi pistettä. Kannattaa aloittaa alhaisella lämmöllä ja hiljalleen lisätä. Liian kuumalla muovi hajoaa ja käpristyy pitsikuvioiksi. Liian alhaisella lämmöllä taas muovit eivät kiinnity toisiinsa. Silitettäessä muovi kutistuu hieman, jolloin pieniä ryppyjä tulee väistämättä. Täysin sileää pintaa en onnistunut saamaan. Silittäminen vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa. Silitin rauhallisesti joka kohdan läpi muutamaan kertaan. Käänsin muovit välissä ja silitin myös toiselta puolelta.

Valkoiselle muoville kokeilin piirtää permanenttitussilla kuvioita ennen silittämistä. Sekin onnistui hyvin. Alhaalla kuvat muovipusseista silityksen jälkeen. Sitten vain suunnittelemaan erilaisia projekteja.

 Itse ompelin näistä pieniä pussukoita. Laitoin pussukoiden sisälle kankaasta vuorin, mutta se ei ole välttämätöntä. Työstäminen oli helppoa. 

Valmiit pussukat ovat kivoja esimerkiksi meikkilaukkuina. Muovi suojaa hieman kosteudeltakin.

4 kommenttia:

  1. Tosi kivoja! Ihanan pussin olet löytänyt, nyt pitää säästää omatkin kivat pussit :) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Muovipussit kannattaa tosiaan säästää. Erilaisia pusseja yhdistelemälläkin vois saada kivoja kuoseja... Innostuin näiden tekemisestä tosi paljon. Nyt varmaan teen kaikille näitä lahjoiksi :D

      Poista
  2. Pakko kokeilla kans noiden pussukoiden tekoa! Itsellä periytynt kamala muovikassi hanstraus ja löytyy vaikka mitä nättejä kasseja ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilemaan vaan! Mun nätit pussit on nyt käytetty :/ pitää siis ostaa erikoisliikkeistä lisää tavaraa, että saa kivoja pusseja :D

      Poista